Fosforlu gübreler, belirli topraklarda %80’e varan kayıplara uğrayabiliyor. Peki, bu elementin bloke edilmesinden kaynaklanan kayıpları azaltmanın bir yolu var mı? Bilim, pratikte nasıl başarılı bir şekilde uygulanarak daha yüksek verimlilik ve iyi bir yatırım sağlıyor? İşte Romanya’nın yüksek teknoloji gübre fabrikası CICh Navodari Romania tarafından geliştirilen Nutri TOP serisi tam da bu soruya çözüm sunuyor.

Her çiftçi, fosforlu gübrelere harcadığı paranın nadiren etkili bir şekilde kullanıldığının farkındadır. Ancak çiftçilerin bildiği bir diğer gerçek ise fosforlu gübreler olmadan yüksek verim elde etmenin mümkün olmadığıdır. Fosfor, tahıl bitkilerinin beslenmesinde ve diğer birçok üründe, önem sırasına göre ikinci elementtir.
Bilim, yıllardır karmaşık ekim öncesi gübrelerin kullanımından maksimum fayda sağlamak için pratikte uygulanabilecek yöntemler aramaktadır.
Kanıtlanmıştır ki geleneksel gübrelerde, asidik topraklarda (pH 6’nın altında) fosfor (P), alüminyum (Al) ve demir (Fe) tarafından %80’e kadar, alkali topraklarda ise (pH 7’nin üzerinde) kalsiyum (Ca) ve magnezyum (Mg) tarafından %70’e kadar bloke edilmektedir. Nötr asidik topraklarda (pH 6,5 civarında) bile kayıplar meydana gelir ve bu oran %50’ye ulaşır.

Peki, ne yapılabilir?
Komşu Romanya’da 13 yıldır Nutri TOP adlı kompleks fosforlu gübre serisi (altı farklı kombinasyon) üretilmektedir. Bu teknoloji, 9 ila 12 aylık bir süre boyunca iki kat daha fazla kullanılabilir fosfor sağlayan sıvı bir polimer kullanmaktadır. Böylece fosfor için yapılan yatırım iki kat daha etkili hale gelir ve bitkiler, üreme aşamalarında yeterli fosfor bulunması sayesinde potansiyellerini maksimum düzeyde geliştirme imkanı bulur. Bu, sıradan ürünlerin kullanılması durumunda mümkün değildir.
Daha fazlasını bir sonraki videoda izleyin: BURADA

veya BioAktiv & GreenAktiv ekibinden bölgesel danışmanınızla iletişime geçin.